KEAS - Kristiansand Elektro AS

Downlights er brannfeller

Oslo (NW): Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene er brannfeller dersom de feilmonteres, advarer ekspertene. Risikoen for feil blir mye større når folk gjør det selv. Da kan disse små lysene bli brannfeller.

Den største faren ved downlights er at folk ikke leser bruksanvisningen, sier daglig leder Per Anders Olsen i elektrikerkjeden EL-PROFFEN.

I dag hører de anonyme lyskildene svært ofte med når nordmenn pusser opp boligen sin. Med dimmemuligheter og begrenset spredning av lysstrålen, gir minilampene muligheter til å lage fine stemninger i rommet.

Butikker og produsenter Newswire har snakket med forteller om oppadgående salgskurver.

 

Rett i taket

Men det er mer krutt i de små pærene enn mange er klar over.

- Mange tror en pære som er merket med bare 12 volt ikke er så farlig, men innebygde halogenpærer produserer sterkt varme, sier Olsen.

Butikkene selger nå stadig mer av downlights som skal ha 220 volts pærer.

- Noen borrer bare et hull i taket uten å tenke på avstand til isolasjon eller treverk. Downlights skal monteres med en beskyttelseskasse som sørger for avstand og tilstrekkelig lufting, sier Olsen.

Unntaket er når lysene monteres et sted hvor det er godt med lufting rundt, for eksempel i et senket tak.

Frykter økning

Brannstatistikken er ikke finmasket nok til å fange opp hvor ofte feilmontering av downlights er årsaken til brann eller branntilløp.

- Men vi frykter at tilfellene øker ettersom salget øker. Dette er et produkt som veldig ofte monteres av huseieren selv, sier fagsjef Trond Andersen i Norsk brannvernforening.

Feil bruk av pærer utgjør også en fare. Det finnes to typer.

- Noen avgir strålevarme nedover, andre bakover. Sørg for å få tak i den som passer, det står opplyst i bruksanvisningen som skal følge med, sier Andersen.

Litt selv

12 volt er definert som svakstrøm, og da har du lov til å stå for en større del av monteringen selv.

- Men pass på. Det er for eksempel viktig at du bruker riktig dimensjon på ledningen hvis du ønsker å bytte ut den originale med en lengre, sier Andersen.

Hvor mye du kan gjøre selv, avhenger av det elektriske anlegget ditt. Du kan for eksempel montere selve lyset selv hvis det skal kobles til en såkalt sukkerbit.

- Tilkobling til strømnettet må en elektriker gjøre når downlights blir å betrakte som en fast installasjon. Men kjøper du en pakke der stikkontakt eller kronklemme følger med, kan du koble til selv, sier Andersen.

Ansatte

Harald
Kristian-Bjerke
Cato160-173
Yirgalem Ogbalidet_tn
Aref1
bjrn hille_tn
Visar
Stian
Simon1
frank
eivind sandvik_tn
Andre
Frode160-174
Henrik
Erik Tonnessen_tn
OddChristian1
Roger
Christian Sandvik_tn

KEAS på Facebook

Nyheter

Godkjent Våtromsbedrift

Våtromsbedrift


NEMKOSERTIFISERT

nemko

 

 

 

 


VikingBad logo

Massasjebad

VVS-produkter

 

 

 

Her holder vi til

KEAS

KEAS Kristiansand Elektro AS
Rigetjønnveien 3
4626 Kristiansand
Tlf 38 00 28 40

Del på sosiale medier

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på MySpace

Joomla websider vedlikeholdes av Web Norge